De vlag van Losser....

De kleuren rood en wit zijn de Saksische kleuren. Deze kleuren symboliseren de ligging van Losser midden in het "oud Saksische land". Deze twee kleuren zien we in tal van Twentse uitingen terugkeren.

Het geheel stelt twee gestileerde paardenkoppen voor. Deze beelden de  Saksische strijdheren “Horsa en Hengest” uit, zoals deze nog voorkomen als twee paardenkoppen op de gevels van oude Twentse boerderijen. Hetzelfde symbool keert terug op de zuil die op het pleintje vóór het Lossers Hoes staat.

Het is een ontwerp van T.G. Verlaan uit Zwolle. Hij is de architect van het gemeentehuis in Losser.

In Twente en omstreken staan op veel oude boerderijen geveltekens met twee paardenhoofden. Deze kunnen volgens de overlevering betrekking hebben op het Saksenros maar ook op Hengest en Horsa, de twee Saksische strijdheren die in de 5e eeuw n.C. Engeland veroverden en oorspronkelijk uit de buurt van Twente of het aangelegen Westfalen en Nedersaksen kwamen. Het Saksenros vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in het paard waar Wittekind op reed. Hij was de laatste leider der Saksen rond 800 n.C.. Deze reed ooit op een zwart paard, maar na de kerstening op een wit paard.

Het Saksenros wordt ook wel Twents Ros of Saksisch Ros genoemd. In Engeland “White Horse of Kent” en in Duitsland “Sachsenross Welfenross”. Het is een heraldisch symbool met een steigerend wit of zwart paard dat op vele gemeente-, stads- en streekwapens met een Saksische oorsprong voorkomt.

Het is het bekendste symbool van de Saksen, die in de streken Noordoost-Nederland, Zuid- en Midden-Engeland en Noord Duitsland woonden. In Nederland wordt het in Twente gebruikt op de vlag, maar ook als logo van FC Twente. Het ros werd ook als beeldmerk door de Twentse Bank gebruikt en op het voormalige bankgebouw aan de Blaak 28 in Rotterdam is het nog steeds te zien. Verder komt het voor in het wapen van Renkum.

Het ros werd en wordt veelvuldig gebruikt, ook in het buitenland. In Duitsland komt het op de vlag van de deelstaten Nordrhein Westfalen en Nedersaksen voor, maar ook op tientallen regionale wapens zoals die van het district Herford, de gemeente Schortens, in het logo van de bedrijven Westfalenbahn, Verzekeringsbedrijf Hannover en Continental AG.

In Engeland komt het onder andere voor op het wapen van Kent. Het staat ook boven het portaal van Westminster Abbey en in Canada op de vlag van de stad Guelph in Ontario.

(bron Wikepedia)